Domů > Trénink, Trénink na ledě > Jak jsme se učili bruslit

Jak jsme se učili bruslit

7.8.2009, 07:38

Mého staršího syna Matěje čeká těžká role prvoročáka a boj o místo v sestavě extraligového dorostu. Nicméně i tak jsem mu naplánoval po ukončení jarní přípravy léto bez jakékoliv sportovní zátěže a hlavně hokeje. V neděli však na to vletí a aby měl alespoň trochu podpory od tatínka vzal jsem ho ve středu, spolu se dvěma kamarády, na led za účelem výuky „kanadsko-amerického“ stylu bruslení, který mě tolik uchvátil při naší misi ve Philadelphii.

I pro mě to bylo nové a vlastně jsem se učil učit něco, co sám samozřejmě neumím resp. neuměl jsem … Nicméně hlásím maximální nadšení. Všichni tři kluci (mimochodem výborní bruslaři) po dvou hodinách na ledě upravili styl bruslení a z mého subjektivního pohledu rozhodně k lepšímu. Žádné trhavé pohyby, žádné zpomalování při dopředném a zákonitě i zpětném pohybu rukou, lepší, delší a silnější odraz, delší skluz a hlavně vyšší rychlost. Neříkám, že speciálně u Matěje zatím bůhví jaká, na to je třeba mít v sobě něco jiného než půl kila noků se sýrem a prázdninovou pohodu, ale zkrátka jsem přesvědčen, že tohle cesta k lepším zítřkům je. A podstatná! Vybavuji si totiž řadu hráčů, kteří díky svému stylu bruslení stagnují s výkonností či jim pomalu ujíždí vlak a tohle je podle mě šance. Jo a mimochodem, i na pohled to vypadá fakt hokejově.

Doporučuji tedy fakt pozorně nastudovat popisovaný styl, perfektně předvedený na videích od Laury Stamm a uvidíte, že nekecám 😉 .

Připomenu své „klíčové“ postřehy:

  • posazený postoj, horní část těla během jízdy nemění úhel k ledu, prostě se hráč „nehoupe“
  • odraz směřuje do strany a nikoliv dozadu
  • „podjetí“ vnitřní brusle až k odrazové noze (při vyšší rychlosti a vyšší frekvenci nohou to nelze, ale při pomalém nácviku je to důležité)
  • švih propnutou rukou bez hole nikoliv za sebe, ale nad sebe; ruka s holí jde stejným směrem, ale samozřejmě pokrčená v lokti, aby hráč udržel čepel hole na zemi
  • vedení čepele hole v přímce před tělem
  • ruce „nechodí“ před tělo, ale pod tělo !!! (jako když v mírném předklonu chováte mimino)

A jelikož sezóna pomalu začíná, držím palce, ať se dílo podaří a vůbec, ať se daří …

Categories: Trénink, Trénink na ledě Tags:
  1. MH
    28.09.2011 na 20:28 | #1

    @Joe
    Dobry den a diky! A hlavne preji, at se dari!!!! 🙂 MH

  2. Joe
    28.09.2011 na 17:12 | #2

    dobrý den, poprvé čtu příspěvek o hokeji od člověka, který mu rozumí a zároveň se nechvástá a neponižuje ostatní. Děkuju za „styl“, po přečtení má každý chuť začít se učit a něco tomu dát a ne spálit výstroj a říct si, že hokejový chataři jsou zamindrákovaní idioti. Skvělé!

  3. MH
    26.08.2009 na 18:44 | #3

    Dobry den, pro nacvik samozrejme existuje hromada cviceni. Navic zverejnena videa ukazuji jen praci rukou, jeste to chce samozrejme i hlidat drzeni tela a praci nohou. Jak jsem psal, hledejte na Youtube videa Laury Stamm.

  4. Jan
    23.08.2009 na 01:32 | #4

    dobry den,
    rad bych se zeptal, jestli se k tomuto stylu brusleni da sehnat vice videovych ukazek.
    dekuji za odpoved jiz predem
    jan

Komentáře jsou uzavřeny.