Domů > Domácí, Fauly, Názory, Zprávy > Járo, zabal to!

Járo, zabal to!

22.2.2014, 14:16

Ano, momentálně bych si nepřál nic jiného, než aby Jarda Jágr okamžitě skončil s aktivní kariérou, vzal tu nejdelší hůl, která mu zbyla a rozehnal s ní rázně partu alibistů a neustálých hledačů prostředků, kteří táhnou kdysi výstavní národní sport vytrvale ke dnu!

Žádné prostředky samy děti hokej nenaučí, krásné nové dresy také ne! Někdy stačí opravdu málo! Daleko účinnějšími zbraněmi jsou zájem, snaha a poctivá práce v rámci daných možností. Je nepochopitelné, že nikomu stále nedochází, že tam, kde se dobře pracuje, tam jsou nakonec i ty prostředky! Z ulic nové děti na zimáky jen tak nedostaneme (zvláště, pokud budou v TV koukat, jak se na MS či olympiádě taháme se Slovinci o účast ve čtvrtfinále), tak sakra pracujme co nejlépe s těmi, které jsou!

Absence metodiky? V době internetu a dalších technologií? Každému jen trochu schopnému se stačí podívat na web www.usahockey.com nebo www.hockeycanada.ca a má komplet metodiku pro celou mládež. Jen ji aplikovat, lépe řečeno, jen ji chtít aplikovat! Pamatuji si, jak Míra předával komplet složku s pracně vypracovanými a systematicky uspořádanými tréninkovými plány, které prokazatelně přinášely výsledky, do dvou klubů k využití. A kde skončily? Naprostý nezájem! Není nic jednoduššího na světě, než vzít hotovou fungující metodiku, namnožit, rozdat, proškolit a fungovat. Chce to jen a jen chtít a mít zájem! Nemuseli bychom se pak koukat, jak děti jdou rok po roku z ruky do ruky bez jakékoliv návaznosti a jejich výkonnost letí nahoru nebo bohužel mnohem častěji  spíš dolu podle toho, zda mají kliku nebo peška na trenéra.

Samozřejmě to chce mnohem více zásahů, ale vše je kupodivu daleko jednodušší, než by se zdálo a než se snaží někteří protagonisté prezentovat. Jako odrazový můstek by stačilo vzít bod 5. Jardova vyjádření k právě proběhlému vystoupení českého hokeje na olympiádě v Soči a vrátit hokej zpět do kategorie sport. Momentálně je k němu přistupováno bohužel skutečně jako ke kroužku vyšívání a z toho nic dobrého nekouká.

… z vyjádření Jaromíra Jágra k olympiádě v Soči …
5. A jak dál? Musíme začít u mládeže, mladí hráči si musí uvědomit, že bez super tvrdého tréninku a s trénováním navíc nemají ve světové konkurenci šanci. Naše země není až tak velká, abychom mohli spoléhat jenom na talent. Je třeba dobře zaplatit kvalitní mládežnické trenéry a nechat je trénovat. A ne aby, když trenér zvýší hlas na hráče (viz Klášterec nad Ohří), byl druhý den bez práce. Takhle to nejde. Hokej je kolektivní sport, při němž výkon hráče je závislý od výkonu spoluhráče. Proto se hráči v mládí musí naučit pokoře, disciplíně a odevzdat maximum nejen pro sebe, ale i pro druhého. Hráč si musí být jistý, že se může na svého spoluhráče stoprocentně spolehnout. A k tomu, aby se to naučili, je potřeba i někdy, aby trenér zvýšil hlas. Jestli se to hráčům a jejich rodičům nelíbí, bylo by možná lepší, aby svoje děti místo na hokej přihlásili do kroužku vyšívání… S námi se zamlada taky nikdo nemazlil.

Categories: Domácí, Fauly, Názory, Zprávy Tags:
  1. Martin
    03.04.2014 na 21:54 | #1

    Bohužel všichni zapomínáte na jedno. Jeden člověk to nespasí. Tak jako Jarda nespasí český hokej, tak i kdyby přišel Komenský nespasí české školství. Celý přístup je odrazem společnosti a stavu ve kterém se momentálně nachází. Na prvním místě je přání a touha rodičů (a samozřejmě jejich peníze). Jen a jen rodiče rozhodují co je dobré a co ne, který učitel, trenér atd. A přitom sami kolikrát neví nic. Jenže pak se hroutí hodnoty, autority a vše co dělá lidskou společnost společností. Všichni nadávají na počítače, hamburgry, televize, mobily atd. a sami je často neumí používat, jsou jimy spíše zneužíváni. Jak může malý kluk nebýt závislý na mobilu či PC, když jeho rodiče v restauraci sedí proti sobě a píšou sms, tátové už i při čekání u doktora ladí notebook atd. A končí to tím, že když je děti štvou tak jim to jejich PC zakážou (mají pocit, že jsou důslední rodiče) a když kluka nebaví hokej, hledají chybu v trenérovi, nebo škola , tak učiteli. K čemu nám pak bude Jarda Jágr, když se všichni budou chovat takhle ? Ano může jít příkladem, ale bude-li jen jeden upálí ho v nějaké PC hře !

  2. Jaryn
    05.03.2014 na 08:59 | #2

    ja sem jaryn a ty Cé emko: cigan malorozměrovy…

  3. CM
    04.03.2014 na 21:37 | #3

    jaryne, ty jsi fakt jaryn@Jaryn

  4. Jaryn
    04.03.2014 na 14:01 | #4

    A co když je to tak, že ´Jarda´ jde tam kde jsou dukáty. Samozřejmě bych si přál opak, ale připusťme možnost, že ´našeho Jardu´ hokej zas tak netankuje a důležité jsou pro něj peníze. Což vzhledem k jeho zálibám je dost pravděpodobné. Spíš nechápu proč si lidí myslí, že zrovna on chce něco udělat s českým hokejem. Kdyby chtěl tak dávno něco udělá. Nepočítám HC Kladno, klub vedený stylem jednou dones ze svýho, dvakrát odnes ze státního.

  5. 24.02.2014 na 18:27 | #5

    Chválím článek…..nejde než souhlasit…nevím co by bylo větším přínosem…..kdyby se „pan“ Jarda stal šéfem ČSLH na místo nevýrazného pana Lenera nebo reprezentačním koučem…..osobně bych se nedivil, kdybychom v brzké době na střídačce české reprezentace viděli Jardu s Láďou….ale po pravdě bych radši, kdyby pomohl postavit hokej od spodního patra a dal českému hokeji správný směr.

Komentáře jsou uzavřeny.