Domů > Fauly, Zprávy > Učit a vychovávat nebo učit podvádět?

Učit a vychovávat nebo učit podvádět?

1.3.2011, 08:48

Neodpustím si jedno krátké zamyšlení, ke kterému jsem byl inspirován jednak komentářem u předchozího příspěvku a jednak jedním víkendovým utkáním.

Nedělám si iluze a vím, že jde o jev zcela běžný a častý, ovšem o to hůř. O nic moc nešlo, jen o výsledek. Od začátku chápu podtón snahy ČSLH eliminovat hru na výsledky u mládežnických kategorií. Od začátku ale spoléhám na lidskou moudrost a objektivitu a jsem zastáncem komplexnosti hokejové výuky, včetně výuky vyhrávání. Ale ono to fakt s některýma lidma prostě asi nepůjde.

Popíšu konkrétní případ. Zápas 4. tříd Tým A – Tým B, situace na ledě: drtivá převaha Týmu B, situace na ukazateli skóre: 1:3. Faul, penalta Tým A, faulovaný borec se zvedá a v pohodě odjíždí připravit se na penaltu. Ale ne, šup s ním na střídačku a na led skáče jiný borec, zřejmě penaltový specialista (pravidla nepovolují). Trenér Týmu A je na to upozorněn, rozhodčí je upozorněn, ale nic se neděje, penalta se koná …

Být na mně, v momentě takového prohřešku letí jak trenér tak rozhodčí z hokejového hnutí poprvé na rok, podruhé doživotně. Zvlášť teď, v době, kdy se opravdu objevují snahy o nápravy škod minulých. Takovou výchovu mladých hráčů totiž považuji za veřejný políček či klacek pod nohy všem snahám o nápravu místního zdevastovaného hokejového prostředí. A jak zaznělo v článku předchozím, i na tomto pro někoho třeba malicherném případu je vidět, že nějaké švédské modely, spoléhající na civilizovanou společnost, budou u nás pravděpodobně zcela nefunkční. Upozorňuji taky důrazně, že neřeším lidskou chybu, ale záměrný podvod!

A přidám ještě perličku na závěr: korunu zápasu pak dodal manažer přes dvířka Týmu A, zřejmě znalec a odborník s ostřížím zrakem, když řval půl minuty před koncem na rozhodčího, jak orangutan při kastraci, úplné nesmysly po dalším gólu Týmu B („dyť si rozpažil“ – samozřejmě nerozpažil, „dyť nebyl za čárou“ – samozřejmě byl, zmíněný znalec to ze svého místa ani nemohl vidět).

Ach jooooo 🙁

Categories: Fauly, Zprávy Tags:
  1. MH
    02.03.2011 na 09:56 | #1

    Tak jen strucne par nejasnosti:

    1. Po zapase jsem s rozhodcim nemluvil (nechapu proc bych mel?), takze nejak nerozumim.
    2. Signalizace rozhodciho pri brance neprobihala vubec zadna, chvilka vahani a pak signalizace branky.
    3. At vzpominam jak vzpominam, nejak si zadne svoje reakce v predchozim zapase na Sparte nevybavuji. Mozna to bude tim, ze jsem na tom zapase vubec nebyl. Ale nevim, mozna se mylim 😀
    4. Vymena hracu mezi tymy: dalsi nesmysl. Behem sveho pusobeni jsem to udelal dvakrat (z cca 300 zpasu). Jednou, kdyz nemohl pokracovat hrac z tymu, ktery mel jen 8 deti a jednou jsem poslal hrace z A behem zapasu do B, protoze na to kaslal. Oboje bylo v Let a ve zcela jinych zapasech.
    5. K penalte se uz vyjadrovat nebudu. Vse jsem napsal a na tom do pismenka trvam!

    Jinak musim na druhou stranu rict, ze podle meho nazoru a letosnich zkusenostech podobnych excesu rapidne ubylo, coz je jedine dobre. De facto behem sezony jsem zaznamenal pouhe dva, oba se stejnym souperem, oba zde popsane. Tedy pokud nepocitam obcasne neprilis rozumne vybuchy rodicu na tribunach. Ale je to sport, plny emoci, i kdyz v tomto veku spis u rodicu, nez u deti, takze je treba je jen drzet v rozumne mire.

    A nic na tom nemeni ani fakt, ze jsem paradoxne dostal zpravu od nekolika rodicu z jineho koutu republiky, jak jsem se o pribehu z „jejich“ zapasu dozvedel. Divne ovsem je, ze ja psal uplne o jinem zapase … Zvlastni shoda nahod.

  2. Možná jste špatně viděl
    02.03.2011 na 09:20 | #2

    ale pokud vám, MH, po zápase ROZHODČÍ vysvětlí že hráč byl viditelně otřesen a brečel a VY pak máte potřebu to dál řešit, dostáváte se přesně na úroveň onoho vámi oprávněně kritizovaného „asistenta u dvířek“.

    Signalizace rozhodčího „během“ onoho gólu byla velmi vtipná, přesto gól samozřejmě platil.

    Co se týče rozčilování po domnělém gólu vzpomeňte si na sebe při předchozím zápasu na Spartě.

    Co se týče machinací se sestavou vzpomeňte si na své loňské dvojzápasy týmu A proti Letňanům kdy elitní formace L občas putovala během zápasu z jednoho minihřiště na druhé, jistě ne v honbě za výsledkem (ehm.. dvěma výsledky).

    PS: v naší kategorii se nájezdy nejezdí po faulem zastavených brejcích, ale po jakémkoliv faulu, takže se často stane, že (po tak brutálním zákroku, jaký předvedl tým B) je hráč otřesen, brečí, ale protože je hoookejista, nájezd chce jet. Když mu to rozhodčí a trenér dovolí, tak ho logicky nedá, páč ani nevidí branku krz slzy. Tak proto je lepší když o takových věcech rozhoduje rozhodčí.

    VL

  3. MH
    02.03.2011 na 08:48 | #3

    Jeste mam v zive pameti prvni zapas na stejnem miste, kde jsi Karle nebyl a kde Tvuj kolega malem ukoncil zapas po neskutecne scene, nasledujici po vrazeni vlastniho !!! hrace do brankare. Zaverecny vystup toho tatky od dvirek byl prakticky totozny. Neslo o zadnou nejasnou signalizaci a bud to dobre vis nebo se nevyjadruj k necemu, co jsi nevidel. Ve finale ale vubec nejde o signalizaci nebo vystupy nekolika jedincu, nebo jeden zapas, ale o podvody, ktere my dospeli ucime male deti. Faulovany hrac (dle logickeho vyjadreni „zraneny tak, ze nemohl jet“) uz sam stal pripraveny na modre a tesil se na penaltu. Jestli se rozplakal jeste vic tak pote, co musel z ledu, aby penaltu odjel hrac, ktery v dobe faulu mozna ani nebyl na lede. Ale jak rikam, vubec nejde o jednu situaci, jeden zapas, ale to, ze ze stripku se sklada cela mozaika. A jake stripky, takova mozaika …
    Jinak pokud jde o „nazory“ a „jedine spravne“ a takove ty kecy, proste je mam, proste je otevrene rikam a rikat vesele budu dal. O nazorech nerikam nikdy, ze jsou jedine spravne (od toho vyznam slova nazor), fakta jsou ovsem fakta. Aspon se par lidi chyti sem tam za rypak a da si priste pozor. Minimalne prede mnou 😉 Taky krucek vpred …

  4. Provádění trestného střílení a další kulišárny
    02.03.2011 na 08:35 | #4

    Pravidlo 509: Provádění trestného střílení. Původně: Trestné střílení mohl provádět kterýkoli hráč. Nově: Trestné střílení musí provádět hráč faulovaný v brejku, v ostatních případech hráč, který byl na ledě.
    Tak jak to teda při tom zápase bylo?
    Tohle si myslím, že je docela sranda proti tomu, co provádí zcela vědomě funkcionáři nejmladších žákovských týmů, kdy staví o rok, o dva starší kluky v téže kategorii, nebo kluky co hrají a trénují ve vyšší třídě třeba proti druhákům, jen aby získali medaile a poháry. A s tím nikdo nic nedělá nebo nechce dělat? Na svazu si hrají na „mrtvý brouky“. Maximálně v PowerPointu vytvoří pro rodiče „vznešený“ materiál o hokejové etice. Měli by hoši jezdit do terénu mezi obyčejný hokejový lid a provádět namátkově třeba kontroly mládežnických soutěží ve smyslu neoprávněných startů, jenomže pak by se mohlo stát, že by za chvíli neměl ty soutěže kdo řídit a trénovat, jelikož by hromada trenérů měla distanc za podvádění. Ať se chytí za nos ten, koho se to týká. S pozdravem Machálek

  5. Ale, ale, ale pane MH
    02.03.2011 na 08:23 | #5

    Zdravím!!
    Normálně na podobné bláboly jaké jste napsal nemám potřebu reagovat, ale tentokrát udělám jednu vyjímku. Zároveň předesílám, že nemíním psát odpovědi na případnou odezvu, protože je to můj názor na věc a můj pocit.
    Zbraslav – Sparta čtvrté třídy – zápas o který běží. Převaha Sparty je hlavně v první třetině velká, nicméně zúročena pouze dvěma brankami a to je ve vašich očích evidentně málo. To je hokej! Inkriminovaný faul – bez pardonu jasné tr. střílení. Ve vašich neomylných očích je chlapec, který byl hrubě faulován schopen jet nájezd. Já jako jeho trenér tvrdím že ne. Jestliže brečí není v pohodě a je na trenérovi jak zareaguje. Dle vašeho názoru by byl schopen jet i hráč se zlomenou nohou jen aby vašemu týmu neublížil. Na to pravidla pamatují a dávají možnost aby nájezd jel hráč z ledu, který je OK. V čem tedy došlo k podvodu??????? Pouze ve vašich „rádoby“ nestranných očích. Navíc máte neskonalou drzost vydávat svůj názor za jediný správný. A vzápětí trest pro trenéra – to je na popravu nebo doživotí!!! Jste směšný. Vše ještě zabalíme do líbivého textu o nápravě zdevastovaného hokejového prostředí atd…. civilizované společnosti atd… zkrátka jestliže není hokej podle vzoru MH je nanic.
    Trénuji více jak pětadvacet let a nedovolil bych si napsat podobný článek (blábol). Troufám si tedy tvrdit, že v práci s mládeží mám dostatek zkušeností a s nadhledem přijímám i podobné výlevy rádoby „neomylných“ pisálků. O kultuře a civilizovanosti vašeho projevu hovoří i závěrečná pasáž o orangutanech a jejich kastraci při závěrečném golu a reakci mého kolegy na nejasnou signalizaci rozhodčích. Dále už jen dovětek – možná, že doživotí za práci s malými………… ale nechme to. Přeji a to zcela vážně, mnoho sportovních úspěchů všem, kteří pracují ve prospěch celého hokeje. Karel Míka hl.trenér HC Slavoj Zbraslav

  6. petr janele
    01.03.2011 na 22:09 | #6

    Dobrý den, jednou za čas se nechám strhnout a přispěji svojí troškou do, mnohdy nesmyslných, hokejových diskuzí. Je mi líto, že lidi se zápalem a nadšením jako jste vy, nemají takový prostor k hokejovému dění v tomto státě jaký by si zasloužili. A nemluvím ted o odbornosti, absolutně ji nezpochybnuji, ale o tom nadšení, protože to je u nás opravdu vzácnost. Tak, jak je u nás dobrým zvykem, 90% procent lidí, nejvyššími funkcionáři počínaje a dětmi a rodiči konče, dělá hokej kvůli prospěchu,slávě a penězům. Minimum se mu věnuje proto, že ho má opravdu rádo. Nejsem žádný odborník a hokej mě ani omylem nikdy neživil a živit nebude, přesto si troufnu tvrdit, že mám o žákovských a dorosteneckých kategoriích větší přehled, než leckterý svazem placený odborník. A to jen proto, že se rád na hokej podívám a to nejen na ten, kde hrají mé ratolesti. Dokonce mám radši,když koukám na jiné zápasy,alespon nemusím trnout, co tam zas vyvedou :-). Za rok vidím tak okolo 150zápasů od malých až po dorost. Jen mě to baví :-). Líbí se mi švédský model, ale jsem na 100% přesvědčený, že u nás je neaplikovatelný. Dokud se nezmění celá společnost, nemůže se změnit ani náš hokej. Na to je potřeba jiných lidí. Hokej miluju a bolí mě co se s ním tady děje, ale horší je, že většina lidí to ani nechápe a neví v čem je ten zásadní problém. Vymýšlejí se systémy,zakládají akademie, pořádají všelijaké kempy,výběry apod.,ale dokud my všichni nezačneme věřit jeden druhému, nepřestaneme zpochybnovat rozhodnutí dřív,než si ověříme,jestli je správné nebo špatné a nepřestaneme plivat špínu na nominaci do jakéhokoliv výběru apod., tak můžeme trénovat jako CSKA za slavných časů a stejně budeme dál upadat a soupeřit s Rakušany,Poláky apod. Vím,že třeba ty nominace jsou občas docela problematické, ale můj názor je,že než plivat okolo sebe,tak si radši půjdu s klukem zaběhat,protože asi nebude tak dobrej,jak jsem si myslel. Nevím,co mě to napadlo se tady takhle vybrečet,ale nějak to na mě doléhá víc a víc :-). No nic přeju hodně síly a úspěchů v boji s větrnými mlýny. S pozdravem Petr Janele

Komentáře jsou uzavřeny.