Domů > Názory, Zprávy > WSI

WSI

2.5.2013, 12:11

Tak koukám na pár zápasů turnaje WSI nejmladších ročníků a všiml jsem si několika detailů, kde jsme na tom zkrátka a bohužel jinak. Tady jsou:

  • Drtivá většina hráčů (Kanada, Rusko) předvádí enormní nasazení a herní kázeň, zvláštní už v tomto věku. U nás je to tak nějak pořád o tom „jen je nechte, ať si hrají“. Viditelný rozdíl.
  • Většina týmů má zjevně stanovenou jednoduchou, ale přeci jen taktiku. Hráči vědí co mají hrát a snaží se o to. Nejde o složité kombinace či herní systémy, ale způsob napadání, bránění, založení útoku, přechod středního pásma, hra v útočném pásmu, zastupování se na postech aj.
  • Většina týmů hraje vědomě tak, že se hráči pohybují záměrně hodně u sebe. Dneska se tomu říká hra „v boxu“. Tři hráči (v útoku či v obraně) jsou poblíž puku, zbývající dva pak sporadicky dále než na polovině šířky hřiště při bránění, 2/3 při útoku.
  • Vynikající hru předvádí obránci. To slovo pomalu ztrácí význam, zejména pokud brání celý tým v pěti. Nazval bych je spíš rozehrávači, „zahajovači“ akce. Nezbavují se puku, snaží se hru po odebrání kotouče uklidnit a okamžitě zahájit protiútok když ne přesným rozehráním, tak vyvezením puku. Mají perfektní krytí puku při objíždění napadajícího protihráče, zapojují se do útoku nejen ve vlastním či středním pásmu, ale i v pásmu útočném.
  • Viditelný rozdíl je v přebírání puku třeba u mantinelu. Všechny se snaží přebírat v pohybu, v jízdě. Nevidíte přijímat nahrávku stojícím hráčem. I když stojí v momentě nahrávky, v dalším okamžiku, tedy momentě, kdy nahrávku přijímají, jsou už v pohybu.
  • Dovednosti s hokejkou a střela. Také viditelný rozdíl. Asi kvalitnější maso na pultech ..

Jistě by se toho našlo víc, ale tohle praští do očí snad každého. Vážně doporučuji pár zápasů shlédnout.

Odkazy:

WSI 2000

WSI 2001

Categories: Názory, Zprávy Tags:
  1. LS
    17.05.2013 na 21:31 | #1

    @číža
    Jo hoši a nevím jak vy, ale já měl možnost vidět zapas USA – Rusko, a s temi obránci to bylo stejné. Všichni tvořiví. Ani jedna přihrávka nešla na stojícího hráče na červené. Založení utoku a přechod středního pásma je někde fakt jinde.
    Jenomže o totéž už se snažili i ti malí kanaďani a američani na WSI.

  2. MH
    17.05.2013 na 08:26 | #2

    @MH
    Rotacemi po rozich – aby nedoslo k mejlce 🙂

  3. MH
    17.05.2013 na 08:20 | #3

    @číža
    Naprosty souhlas! A nejen obrana, ale zejmena druha tretina byla ze strany Kanady vysoka skola moderniho hokeje. Smutne v kontrastu s rotacemi, trapy a dalsimi kravinami, ktere se vyucuji tady. Vsechno do brany, vsichni dopredu a vsichni zase pekne zpatky. A nejlepe s usmevem 🙂

  4. číža
    17.05.2013 na 08:03 | #4

    Omlouvám se PK Subbana jsem měl na mysli.

  5. číža
    17.05.2013 na 08:02 | #5

    Já myslím, že lepší než celá tahle diskuze je pustit všem našim svěřencům čtvrtfinálový zápas Švédsko – Kanada, aby viděli, co to znamená „ofenzivní obránce“. Nevím, jak utkvěl v paměti tento hráč vám, ale já jsem byl přímo unesený z výkonu kanadské 76, PK Stubbena (ten mohutný černoch, co přijel jen na jeden zápas). Stejně tak i z dalších Kanaďanů. Dlouho jsem neviděl tak tvořivé obránce s chutí něco vymyslet. A kromě toho stíhali i skvěle bránit. Asi si fakt zaplatím Nova Sport a budu víc koukat na NHL.

  6. 03.05.2013 na 09:11 | #6

    @LS
    Český obránce hraje to, k čemu je veden. Pokud od malička někde slýchává vyhoď to po prknech, oni si s tím útočníci poradí, těžko se něco naučí. Svým dětem toto doslova zakazuji. Je to jediný pokyn, který kdy šel z domova (tuším ve dvou sezónách) proti povelu trenéra. Raději ať sedí za neplnění „taktiky“, než tohle. A nakonec stejně neseděl (týkalo se to jen jednoho) , naopak hrál až se z něj kouřilo. 🙂 Dneska jsem za tu malou rebélii rád a syn jistě také…

  7. LS
    02.05.2013 na 21:27 | #7

    No rozdíl je zřejmý, kanadský obránce je zahajovač akce, zatímco český obránce je zahazovač puku

  8. JD
    02.05.2013 na 19:10 | #8

    Líbí se mi „zahajovač“ akce !!! Dost dobrý. Na druhou stranu jsem ale na vlastní uši slyšel, že obránce je od slova bránit !!! Tak jak to vlastně funguje ? 😀

Komentáře jsou uzavřeny.