Domů > Domácí, Názory, Zprávy > V patnácti to nepřišlo

V patnácti to nepřišlo

6.3.2012, 06:40

Pamatujete ještě? Rok, dva i tři zpátky se toto zaručené moudro, zmodifikováno do budoucího času, objevovalo na každém kroku. Teď už jsem ho dlouho neslyšel a je to dobře. Mohu totiž konečně i z osobní zkušenosti rekapitulovat.

Samo nepřijde vůbec nic! Vždy jsem to tvrdil a po víc jak jedenácti letech prakticky denního pobytu u mládežnického hokeje je to i snadné dokázat. V patnácti letech, se stejně jako v osmi nebo desíti prosadí jen ti jedinci, kteří opravdu chtějí, pracují na sobě, mají základní předpoklady a dobré vedení.

Dětské hvězdy ročníku 1995/96, které jsem měl možnost dlouhodobě sledovat, jsou dneska pořád hvězdami, pořádný hokej jsou schopni předvádět ještě poctiví pracanti, kteří mají pořád ještě slušné sportovní předpoklady a tím to tak nějak končí. Až na několik hodně málo výjimek, které vesměs začínaly s hokejem později nebo měly třeba v dětství zdravotní problémy, si nevybavuji jediného lajdáka, který by byl dneska na ledě nepřehlédnutelným, pokud ještě vůbec hraje a dokonce soutěže, které sleduji (dorostenecké extraligy).

Když tak nad tím přemýšlím, tak skutečně hráči, kteří na sobě tvrdě pracovali už v dětství, neošidili jediné kolečko naplno, nevynechali jediný ranní trénink, těm to pořád hraje a z té druhé skupiny, kde spíš než děti se snažili něco předvádět rodiče, tak u těch už si nevzpomínám ani na jména …

Dlouhodobě jsem přesvědčen, že z deseti poctivců a dříčů (samozřejmě s předpoklady pro sport obecně, kvalitním zázemím a mozkem) se jich v patnácti bude ještě pořád prosazovat 8-9, z těch druhých horko těžko jeden, dva. A je tomu skutečně tak.

Předpokládám, že Goool navštěvují převážně rodiče mladších hráčů, takže snad vám tato informace z reálného hokejového života i tentokrát trochu napoví … 😉

 

Categories: Domácí, Názory, Zprávy Tags:
  1. jarca37
    27.03.2012 na 11:27 | #1

    čítala som Váš príspevok.Máte pravdu.

  2. JD
    06.03.2012 na 23:21 | #2

    @R.G rt torax Poruba já jen doufám, že v tomto případě podpora neznamená sebeobětování ve smyslu destrukce vazeb rodičů na své okolí, rodinu, práci, společnost. Velký dík R.G. za jeho vedení porubských 95/96, když byli kluci v sedmičce :). Tak nějak se nemohu zbavit dojmu, že v té těžké době porubského hokeje si byli oporou všichni navzájem 🙂
    http://jd8.rajce.idnes.cz/Foto_7.trida_HC_VOKD_Poruba_2008_2009/#7_tr._popis.jpg

  3. 06.03.2012 na 19:11 | #3

    @R.G rt torax Poruba
    Ano, to je samozrejme velika pravda! A zdravim do Ovy 🙂

  4. jahe11
    06.03.2012 na 18:57 | #4

    @fox
    Souhlas, a nejen sobe 🙂

  5. R.G rt torax Poruba
    06.03.2012 na 16:28 | #5

    Ctěl bych jen přidat pohled bývalého vrcholového sportovce,dnes trenéra a rodiče zároveň.Vše zde řečeno je více méně pravda,dodal bych jen jednu zkušenost.Veškerý talen,pílí a um musí v rozhodůjících chvílích podpořit rodiče a to na 100%.A v každém věku pokavad to půjde.

  6. 06.03.2012 na 12:12 | #6

    @reno
    No, pokud je tam prislusna davka objektivity, poznate zakladni predpoklady u vetsiny hracu. Fyzicky vyspeli hraci maji casti neco jako danajsky dar. Znam jich par, kteri se zacali prosazovat diky vysce a vaze … a bohuzel prestali na sobe pracovat, podlehli falesnemu sebeuspokojeni a najednou je vsechno jinak.
    Kazdopadne plati, ze kdo „netaha“ v pripravce, nebude „tahat“ ani v dorostu … A samozrejme tak diky svemu laxnimu postoji ani nedosahne na patricne dovednosti a zakonite odpadne ci proste nebude hokejove stacit. Je to treba jako ve skole nebo hra na hudebni nastroj. Kdo na to kasle, proste pak hraje cely zivot falesne, pokud vubec …

  7. reno
    06.03.2012 na 11:49 | #7

    Je to tak,ale ono bude dost těžké objektivně jako rodič zhodnotit předpoklady kluka.Máme u nás klučinu,který je o dvě hlavy větší než ostatní a bruslit umí jen dopředu,ale to mu zatím stačí,aby všem ujel a dával goly.Njaké bránění,obraty,brzdy se od něho nedají čekat.Kdo tomu trochu rozumí vidí,že to nebude dobré,ale rodiče jsou přesvědčení,že mají nového Jágra.Není lehké objektivně posoudit vlastní dítě.

  8. fox
    06.03.2012 na 10:01 | #8

    100% PRAVDA!!! “ Z deseti poctivců a dříčů (samozřejmě s předpoklady pro sport obecně, kvalitním zázemím a mozkem) se jich v patnácti bude ještě pořád prosazovat 8-9″.
    Mám osobní zkušenost s r.95, potvrzuji. Těch pseudohvězd jsme potkali na cestě spoustu, ještě jich několik zůstalo,ale poslední síto (děvčata, alkohol, „špatná hlava“) udělá brzo své.
    Jen poznámka k diskuzím na různých fórech : většinou zde prezentují své představy rodiče. Vzkaz : Podívejte se, reálně (pokud to zvládnete), jakou máte doma ratolest. Můžete si ušetřit hodně času, peněz a nervů. Přeji pohodové hokejové dny 🙂

Komentáře jsou uzavřeny.