Domů > Trénink, Trénink na ledě > (Skoro) Kompletní dovednosti v sedmi letech

(Skoro) Kompletní dovednosti v sedmi letech

7.3.2012, 07:41

Není špatné mít většinu dovedností zmáknutých na úrovni jako klučina na následujícím videu a navíc v sedmi letech. Všimněte si zejména lehkosti při bruslení i při práci s holí, nenuceného, přirozeného pohybu. A všimněte si také práce rukou při jízdě bez puku nebo při vedení puku jednou rukou (třeba hned první záběry klipu). Vzpomínáte na naší zkušenost z Phily 2009 … ?

Pokud ne, přidávám odkaz na článek Jak jsme se učili bruslit, který jsem po návratu napsal. Video naleznete po rozkliknutí odkazu níže. Hezký den.

Categories: Trénink, Trénink na ledě Tags:
  1. Jindra Hon
    19.03.2012 na 13:41 | #1

    @číža
    Vsem vam moc diky. Slo me o inspiraci, nazory a podnety a jako vzdy jsem na teto strance nebyl zklaman. Napadu je tady dost a tak to preberu a zkusim udelat nejake zmeny v treninku. I to je koliktrat obohaceni.
    Diky a pozdrav Jindra

  2. číža
    18.03.2012 na 21:53 | #2

    @Jindra Hon
    Já teda budu radši vyhrávat 18-12 než 3-1! Já osobně trénuju dva roky, loni jsem asistoval v lize staršího dorostu (už nikdy více) a i 16letí kluci se nechávají strhnout hrou a neobsazují si hráče, chtít to za každou cenu po čtvrťákách se mi zdá zbytečné. Nekladl bych důraz na obsazování hráčů, ale na agresivní napadání – když budou vaši rychle přistupovat k hráči s pukem, soupeř nebude mít tolik času, aby mohl přesně přihrát volnému spoluhráči…
    Pokud můžu ještě něco doporučit – rozhodně bych s nima jednou týdně celou hodinu hrál někde v tělocvičně míčové hry (házená, basket, fotbal, florbal, ragby) – zejména u prvních dvou je obsazování volných hráčů klíčové pro výhru. Chodil jsem takto letos se 3+4 a naše poziční hra se zlepšila o 100 %!
    A může dát k dobru jedno cvičení na obranu – hrajte 3 na 3 ve třetině na jednoho golmana, zvolte útočící trojici a bránící trojici, gól platí po přihrávce a každý bránící si musí hlídat konkrétního útočícího a když konkrétně tento hráč dá gól, jen ten bek dělá 5kliků. Prvním mým záměrem tohoto cvičení bylo učit útočníky uvolnit se, ale po pár střídání uvidíte, jak se ti bránící zlepšují. Nakolik to potom přenesou do skutečného zápasu je věc druhá….

  3. M.Hes
    13.03.2012 na 12:32 | #3

    @Jindra Hon
    Ja bych to s taktikou u takhle starych deti neprehanel. Vysvetlete a ukazte jim pri treninku, co je ukolem ktereho hrace, kde se ma zhruba pohybovat, jak provadet obranne zakroky, obsazovat hrace, jak rychle prejit do protiutoku a vic bych to neresil. Hlavne at umi poradne bruslit a michat s pukem 🙂

  4. ctibor
    13.03.2012 na 11:41 | #4

    řízená hra na tréninku?@Jindra Hon

  5. reno
    12.03.2012 na 21:41 | #5

    No vidíš a my máme opačný problém.Nějak nemůžeme kluky donutit,aby šli do puku.Mají ho od sebe 2 metry a klidně nechají soupeře,ať si pro něho dojede i když má k němu dvakrát tak daleko.Hrajou to jako Japonci,kteří dávají starším přednost.No na jejich obhajobu musím říct,že jim ještě 10 není.

  6. Jindra Hon
    12.03.2012 na 16:24 | #6

    Myslim deseti az dvanactilete kluky ne ze trenuju 12 let… 🙂

  7. Jindra Hon
    12.03.2012 na 16:23 | #7

    Zdravim vsechny. Trenuju kluky 10-12 let v Nemecku. Mam tema nebo otazku, prosbu o nazor a svym zposobem i o pomoc. Nedari se nam jako mancaftu spravne obsazovat hrace, plnit obranne ukoly u nas ve tretine, v podstate 2/3 hracu neplni takticke obranne ukoly u nas ve tretine. Klukum to vsetuli trenink co trenink, upozornuju na to pred, behem i po zapasu, vse se me zda marny a zbytecny a sedivim z toho kdyz vidim jak se ve trech zeneme na jednoho kluka v rohu nasi tretiny nebo jak kluci stoji ve 2-3 za branou, jak na modre nikdo nehlida obrance…. Nevim a jsem trochu zoufaly co s tim delat. Rad bych si vyslechnul nazor ostatnich jestli maji podobne problemy a ajk se jich zbavili nebo jak trenuji ruzne situace aby si kluci tuto pozicni hru osvojili. Nejhorsi je ze jsme v tabulce v Hessensku na druhem miste, ale mame s rezervou nejvice obdrzenych golu. Spoustu zapasu vyhravame, ale v podstate soupere prestrilime a me se tenhle system proste nelibi. Rad bych kluky naucil hokej ze zajisteny obrany, kde si prebiraji hrace a pomuzou golmanovi a radsi vyhraju 3-1 nez 18-12. Takove vysledky totiz casto mame. Nevim jestli je vhodny nacvik pouze treninkovou hrou na cele kluziste nebo jen ve tretine na malem hristi 3-3 aby se vsichni hybali a mohli hlidat 1-1. Jak rikam za kazdy nazor a zkusenost jsem vdecny.
    Diky a pozdrav, Jindra

  8. LH(#96)
    09.03.2012 na 11:33 | #8

    No jasně, co se divíme? Vždyť je to Zenterberg…

  9. Michal Štefanisko
    08.03.2012 na 17:52 | #9

    Pekné,trošku viac držat hlavu hore menej pozerat na puk ale to určite príde.

  10. R.G rt torax Poruba
    08.03.2012 na 14:24 | #10

    @reno
    Bravoooo!!!!!Lépe byh to sám neřek

  11. 08.03.2012 na 10:18 | #11

    Krásné, hlavně radost a hravost s jakou to ten kluk dělá! Zajímalo by mně jestli je ten kluk z ČR … protože tady mi přijde, že máme samé mistry světa, kteří si myslí, že je pod jejich úroveň přemýšlet o tom, jak trénovat, aby to ty DĚTI bavilo, aby se tam vybláznili a zároveň se něco naučili, aby chodili na trénink proto, že tam mají kamarády a že se tam naučí nejen něco, co chtějí jejich tatínci, ale co je samotné bude BAVIT … a třeba s trenérem, který má k dětem vztah a umí s nima i mluvit nejen na ně řvát … iluze?

  12. reno
    08.03.2012 na 09:50 | #12

    Tak to máš zamozřejmě pravdu.Ale napíšu to asi tak.Budeš mít dva klony,naprosto identické osoby.Jeden bude mít trenéry,podmínky,podporu.Druhý bude odkázaný pouze na trenink v klubu se špatným trenérem a malým počtem tréninku.Budou trénovat odděleně aniž by o sobě věděli a pak je v 8 třídě srovnáš.Jak myslíš,že to asi dopadne?Bude to takový diametrální rozdíl,že by sis nikdy nedovolil říct,že ten slabší měl stejný talent.Hokej není fotbal,kde si každý kdo má zájem může zajít zatrénovat na plácek a rozvíjet se.Hokej je na komplexnost a koordinaci nejnáročnější sport a pokud hráč nemá maximální podmínky,tak i s talentu se stane průměr.

  13. R.G Rttorax Poruba
    07.03.2012 na 19:50 | #13

    Opět chci jen krátce reagovat.Tenhle klučina je talent a zároveň je na ledě pořád to je očividné.Smiř te se s tím že prostě 99 % dětí můžou být na ledě denně ale tohohle nikdy nedosáhnou a můžou mít nejlepší trenéry a stadion jen pro sebe.Talen se nedá natrénovat s tím se člověk rodí!!!!

  14. ctibor
    07.03.2012 na 17:46 | #14

    bavíme se o tom, že ve 4-5 letech je potřeba získat jistotu a rovnováhu a hodí se objem na brusláku navíc, když má přípravka trénink jenom 2x týdně. Nevím o žádném týmu z okolí, kde by šikovnější druháci, což je i tenhle kluk podle věku, nebyli na ledě aspoň 3xtýdně. Jednoznačně to je taky o kvalitě tréninku, ale z vlastní zkušenosti si myslím, že pokud se bavíme o dovednostech v nižším věku, tak nabruslený objem nejde nahradit. U takto nízkého věku je to hodně o hlavě, kdo a jak je schopen vnímat a realizovat to, co trenér řekne. Poměrně málo dětí má na to hlavu, aby se k těmto dovednostem dopracovali takto brzo právě kvůli tomu, že jim to hlava ještě nebere. U tohodle klučiny se sešlo asi vše najednou.@reno

  15. MH
    07.03.2012 na 12:03 | #15

    @reno
    Dobry den, je to o kvalite i kvantite treninku a samozrejme predpokladech. V sedmi letech muze byt 3 i 4 roky na lede, 3-4x tydne a pak jsou to pri KVALITNIM TRENINKU a trose navic dovednosti odpovidajici. Je ale pravda, ze tenhle klucina ma ty predpoklady slusne srovnane.

  16. reno
    07.03.2012 na 11:27 | #16

    Neber to osobně,ale teď jsi mně docela pobavil.Právě o tom co píšeš,že to není to právě je.Ten kluk toho tolik umí,právě proto,že ty možnosti má a je to jenom dobře.Nebudu se rozepisovat,ale jen tolik,že ten kdo mi napíše,že tohle se dá natrénovat na veřejném bruslení je snílek.S mladým jsem tam taky chodil,ale když tam je 100 lidí,nesmí se jezdit do protisměru a ani si tam vzít puk s hokejkou?Neblázni člověče.
    Mimochodem u nás jsou dva brusláky měsíčně,takže jsme na ně dojížděli 30 km,to jen tak naokraj.

  17. ctibor
    07.03.2012 na 11:08 | #17

    Ale to přeci není o tom, kolik komu nadělila příroda, jaké kdo měl podmínky a že kdyby je měl někdo jiný lepší, tak by toho taky uměl tolik a možná víc, ale o tom, co skutečně umí. Ten kluk je šikovnej a jestli strávil na ledě rok, dva nebo deset je jedno. Tyto dovednosti by podle mne měly být etalonem, metou, kam by se mohli ostatní taky dostat. A několik takových lumenů jsem po našich zimácích taky už viděl v 7 letech jezdit. Každý, kdo chce, může být na ledě 4x týdně i když má jen 2x týdně trénink. Jsou třeba bruslení pro veřejnost, která jsou podle mne snad na každém zimáku minimálně 2x týdně, pokud se město podílí na provozních nákladech a v nižším věku nejsou vůbec k zahození.

  18. reno
    07.03.2012 na 10:07 | #18

    Podobná videa mě vždycky rozesmějou.Je na nich vidět kluk který provádí na svůj věk neuvěřitelné věci,ale pokaždé mi u toho chybí popis kdo to je,kde a kdo ho trénuje,kolik hodin deně stráví na ledě atd.Mám syna který je v 4 třídě.S hokejem začínal ve 4 letech a dá se říct,že na bruslení měl docela talent.Dotěď bruslí lépe,než kluci o 2 roky starší,ale?Bruslil by daleko lépe a celkové by byl hokejově jinde,kdyby ho trénoval opravdový trenér,kdyby u nás nebyly tréninky i jen 2 krát týdně po 1h. atd.Četl jsem článek,kde Hejduk otevíral ledovou plochu,kterou si nechal postavit pro své syny na zahradě.Kluci denodeně několik hodin na ledě,za něma tatík,který ví co dělá.No a oproti tomu kluci 3 krát týdně na ledě,u nich trenér nezájemista.Asi je to všem jasné,kdo z nich bude na příštím videu.
    Tyhle videa jsou jen o tom,aby ukázaly,kde se může člověk dostat a co naučit při možnostech.Jinak nepopírám,že ten kluk ma mimořádný talent.Dělá to naprosto přirozeně,ale jak říkám v tomto věku jsou „talenti“ spíše ti,kterým hlava vzala ten hokej rychleji.Jsou kluci s většími vlohy,ale když je v 7 letech ještě více zajímá spiderman,než hokej,tak to není vidět.Až později se to začne skutečně projevovat.

Komentáře jsou uzavřeny.