Domů > Domácí, Fauly, Zprávy > Radši se moc neradujte

Radši se moc neradujte

9.4.2012, 23:01

Autor článku: Radomír Čížek

V poslední době se na tomto webu i mezi trenéry rozvířila diskuze o rozhodčích v mládežnickém hokeji a konkrétně o tom, zda už u nejmenších dětí povolit hru do těla. To, co se mi ovšem včera (je po půlnoci) stalo, myslím, nemá obdoby, a proto jsem se rozhodl ještě v noci po příjezdu z turnaje napsat tento článek. Stejně bych dlouhé hodiny přemýšlel, co do toho článku druhý den napsat, takhle jsem stále plný emocí…

Dovolte mi krátce se představit, jmenuji se Radomír Čížek, je mi 26 let, trénuji teprve třetím rokem kategorie do 10 let v klubu z malého města. Práce s dětmi mě pohltila natolik, že jsem ochoten obětovat svou kariéru v lépe placeném povolání, abych se mohl co nejvíce a nejlépe věnovat našim klukům (v současnosti hlavně žákům 3. a 4. třídy).

Co se týče mé trenérské filozofie, zastávám názor, že v první řadě musí kluky hokej bavit a v tomto věku bychom jim měli dopřávat zážitky, které je k hokeji natolik připoutají, že díky tomu budou samy ochotny v pozdějším věku tvrdě trénovat a pro úspěch spoustu obětovat. Trénujeme poměrně hodně – 4 tréninky na ledě a 2 na suchu týdně – nicméně vždy v pohodové atmosféře a co nejvíce na principu hry a zábavy. Snažím se být hodně kamarád, ale zatím mou dobrotu kluci nezneužívají – trénují poctivě i bez řvaní a k sobě se chovají velmi slušně. V tréninku věnuji docela velkou část výuce bruslení (žádný dril), dále kladu důraz na zdokonalování individuálních dovedností s pukem, nutím kluky nezbavovat se ho a hrát co nejvíce jeden na jednoho, taktiku netrénuji vůbec a postupně se nám daří zapojit do hry stále více přihrávek. Spoustu energie také věnuji tomu, aby byla výborná parta a bojovali jako tým – hru stahuji na dvě pětky jednou dvakrát za rok a snažím se být rovnostář. Myslím, že to vcelku přináší ovoce a že máme v rámci ČR silně nadprůměrný tým.

Letošní sezona byla pro nás velmi úspěšná – v plné sestavě jsme prohráli jen dva zápasy – a tak jsme hledali turnaj, v němž se budeme moci poměřit s těmi opravdu nejlepšími a zároveň jako odměnu za sezonu si užít i volný čas mezi zápasy (byli jsme na bowlingu a v akvaparku). Budu konkrétní: přihlásili jsme se na turnaj na druhé straně republiky – v Mostu – s názvem Easter Cup, pro ročník 2002, jehož se zúčastnilo 12 týmů včetně 5 soukromých hokejových škol nebo výběrů z více klubů. Přestože jsme týden před turnajem nebyli na ledě, turnaj nás zastihnul ve velmi dobré formě, takže jsme se po 4 výhrách dostali do finále proti všem dobře známé Hockey Talent Academy, kterou jsme sice ve skupině porazili, ale přesto jsme věděli, že nás čeká zatraceně těžké utkání, takže jsme s asistentem „naladili“ kluky poměrně dlouhým motivačním proslovem, v němž jsme dokola opakovali důležitost týmové práce a bojovnosti. Opravdu to zafungovalo, a kluci do finále vlétli v maximálním nasazení, jaké jsem u nich dosud asi neviděl.

Oproti prvnímu vzájemnému utkání, které pískali výborní rozhodčí a trestali hru tělem, byli nominovaní rozhodčí jiní, kteří nasadili metr zcela opačný. Krátce odbočím zpět ke své osobě: po rozhodčích v běžných utkáních téměř nehulákám, nediskutuji s nimi a nikdy na ně nesvádím neúspěch. Podle mého názoru je to zbytečné plýtvání silami, o výsledky mi obvykle víceméně stejně nejde a chápu, že nemají lehkou práci. Ani jako aktivní hráč jsem za celou svou kariéru nedostal trest za nesportovní chování. Ovšem včera ve mně „bouchly saze“.

Sám jsem jako hráč hrál od dorostu do těla hodně a rád, nikdy ale s úmyslem zranit protihráče a stejnou hru budu vyžadovat od svých hráčů. Ale ve třetí třídě? Po shlédnutí videa pana Hese ze zápasu 5.tříd Slavia – Sparta (http://vimeo.com/38582964), kde to domácí „řezali“ až mi stávala husí kůže, jsem si pomyslel, „Jak může někdo při smyslech vést své hráče v tak mladém věku k tak surové hře“.

Moji hráči mají hru do těla hlavně u mantinelu zakázanou a jsme takto domluveni i s ostatními trenéry v Olomouckém kraji, protože razíme stejný přístup a víme, že dlouhodobě to bude prospěšné jak pro individuální dovednosti hráčů (jak z pohledu ofenzivy i defenzivy), tak pro jejich psychiku. Sami hrají tvrdě možná tři kluci z patnácti (mj. proto, že již nastupují i za MŽ) a to je ještě musím krotit.

Ale znovu k finále. HTA nastoupila hodně tvrdě – nijak extra zákeřně, ale na můj vkus až příliš tvrdě, tam dohrání souboje, tam nastavená noha, tam „zajetí“ do gólmana. Zákroky jejich hráčů bych nebral jako faul v osmé třídě, ale v této kategorii rozhodně ano. Zároveň tím netvrdím, že to byli trenéři HTA, kteří to po hráčích takto vyžadovali – možná ano, možná ne. Když už jsme šli počtvrté ošetřovat hráče po nárazu na mantinel a slzy už tekly i těm největším tvrďákům, začala se ve mně „vařit krev“ a k rozhodčím se začal chovat pochopitelně stále agresivněji. Většina zákroků nebyla posouzena jako faul a když už jsem to nevydržel a zavolal si při přerušené hře rozhodčího k mantinelu, bylo mi řečeno následující – cituji: „Žádné fauly to nebyly, nikomu nenadržuji, prostě jsem jen nastavil takový metr.“ Rád bych sem v řádu několika týdnů umístil odkaz na video ze zápasu a nechám na posouzení každého.

Jaký byl zápas po hokejové stránce? Podle mého názoru to byla reklama na hokej, hrálo se nahoru dolů, k vidění byly pěkné akce i góly a obě mužstva se neustále přetahovala o vítězství. My většinou vedli a soupeř celkem brzy na to vyrovnal, jednou, myslím, vedl on. Vůbec si netroufnu říct, kdo byl lepší, stoprocentně však mohu tvrdit, že naši kluci bojovali jako lvi a já je v euforii povzbuzoval víc a víc. Jak často vidíte, že čtvrťák skočí v plné jízdě proti docela tvrdé střele soupeře (mimochodem, vytlačil ji na břevno, prostě neskutečné drama).

Vrchol večera nastal necelé čtyři minuty před koncem. Náš hráč krásně prokličkoval mezi soupeři a převážil skóre na naši stranu – 5:4! Zkuste se nyní na chvíli vžít do toho klučiny. Hraje zatím asi nejdůležitější utkání své kratičké kariéry, vrchol pětiletého úsilí a v takto vypjatém zápase vstřelí gól, který může poslat jeho tým k vysněnému zlatu. Co uděláte? Budete se nejspíš radovat jako nikdy v životě a skákat metr vysoko. Stejně tak jezdil Kuba po hřišti jako šílený. Výsledek?

Bezprostředně po gólu byl hráč Šumperka číslo 20 vyloučen na jednu minutu za to, že hodil hokejku příliš vysoko!!!

Proč ten hokej hrajeme? Proč dávají rodiče své děti na hokej? Proč chceme, aby se zvýšil zájem o mládežnický hokej? Abychom si mohli užívat spontánní dětské radosti z tohoto krásného sportu, mě třeba napadá. A tento klučina a potažmo celý jeho tým je za tuto radost v takto významném zápase potrestán a může přijít o životní úspěch! Neskutečné. To byl snad zlý sen!?

Kdyby se mi to stalo v obyčejném zápase, zasměju se tomu a hrajeme dál. Ale v takový okamžik? Když jsem se dozvěděl od rozhodčího (který se mimochodem culil, jakoby se v tom přímo vyžival), co se děje, vystřelili ze mě všichni čerti a začal jsem hulákat (ačkoliv bez hlasivek) jako psychopat přes celý stadion. Argument rozhodčího? „Je to takto v pravidlech, bohužel!“ „Pískej s citem, to jsou dětí!“, řvu na něj v afektu, ale samozřejmě marně.

Prosím vás, víte někdo, jak vysoko přesně ještě můžete tou hokejkou hodit, aby za to nebyl trest? Omlouvám se, ale tato pasáž mi v hokejových pravidlech jaksi utekla…. Rozhodčí na mě mluvil dál a já se k němu na protest otočil zády a uvažoval, že družstvo odvolám do kabiny (což se stalo v jednom ze čtvrtfinálových zápasů tohoto turnaje a já si říkal, že bych takovou frašku v životě nedopustil, a vidíte, moc nechybělo). Když začal hrozit dalším trestem za hráčskou lavici, uvědomil jsem si, že to nemá cenu, nechtěl jsem dále poškodit svůj a doufal jsem, že to oslabení a s tím i zbytek utkání ubojují. Naordinoval jsem destruktivní hokej – dnes můžete (ba dokonce musíte) odpalovat výjimečně na zakázané uvolnění. Mimochodem, kdybych já byl trenérem soupeře, tak takovou přesilovku odmítnu (což jsem udělal na turnaji hraném u nás, když rozhodčí písknul faul, který prostě nebyl, a měl se jet nájezd), ale ne každý má asi takový charakter…

Hokejový pánbůh nás chtěl asi jen poškádlit a kluci to zvládli, a výhru ubránili. Já v euforii vletěl za nimi slavit na led a s tím špičkovým rozhodčím, který zná pravidla do posledního detailu, jsem si to jaksi zapomněl vyříkat. Kdybychom prohráli, tak jsem ho asi napadl i fyzicky a naši rodiče, které stál turnaj nemalé peníze, dva dny dovolené a pár let života z toho nervy drásajícího průběhu, by ho nejspíš ukřižovali (a možná i snědli 🙂 ). Nicméně rád bych se dověděl jeho jméno a byl bych rád, kdyby se k němu tento článek dostal a pořádně se u něj zastydět a poté snad zamyslel, zda má lepší pocit z toho, že poctivě dodržuje „hloupá pravidla“, ale postrádá cit pro hru takovým způsobem, že kvůli tomu zkazí oprávněnou radost patnácti desetiletým chlapcům. Bohužel vážení pořadatelé, ale vašeho komerčně jistě úspěšného turnaje už se nikdy nezúčastním.

Díky za jakékoliv komentáře k tomuto článku a všem trenérům přeji, aby se jim nic podobného v celé jejich kariéře nestalo.

Radomír Čížek, trenér HK MD Šumperk

Categories: Domácí, Fauly, Zprávy Tags:
  1. 24.04.2012 na 10:44 | #1

    Zdravím,
    shlédl jsem video ze zápasu a pokud se na věc podívám nestranně, musím ti dát Čížo za pravdu. Jezdím na turnaje jako fotograf a na zápasy se tak mohu dívat nestranně. musím říci, že prakticky všechny turnaje jsou dělány zodpovědně a s profesionalitou, ovšem prakticky na všech chybí kvalifikovaní rozhodčí a to… včetně Šumperku, kde jsem také fotil. Rozhodčí jsou prostě slabina těchto akcí, většinou to pískají kluci, kteří o tom nemají páru, nebo to prostě neumí, nebo – jak mi to dokonce řekl jeden v Havířově – dělají to pro peníze. Je ovšem fakt, že za vyhození hokejky po vstřelení gólu – navíc nikoho neohrozil, to jsem fakt neviděl. Mám snad jedinou poznámku. Čížo, Tvé prohlášení POŘADATELŮM že na tento turnaj již nepojedeš hodnotím jako neuvážené. Oni za to nemůžou. Pokud se dnes podíváš na to video, tak musíš uznat, že ten kluk to prostě neuměl. A to je skoro na všech turnajích. Prostě se lepí díry kusy. jen na závěr- minulý víkend jsem fotil turnaj v Roudnici nad Labem. Pánové, rozhodčí byli LUXUS!!! Klobouk dolů, byli opravdovou ozdobou turnaje. Škoda, že to není pravidlem.

  2. 22.04.2012 na 19:17 | #2

    @reno Ja nevim, me se zda, ze tady asi vetsina opravdu nosi cerne bryle a nevidi to pozitivni. S tim mym miniborcem se kodrcam po turnajich a mistracich tri roky a prestoze obcas, ale velmi obcas, vidim nejake trotly na tribune, tak mam veskrze pozitivni zazitky. My v Unicove mame s kluby jako je Sumperk ci Olomouc velmi dobre vztahy (vzdyt take hrajeme imrvere spolu, potkavame se na kempech atp.) a na turnajich, kde sdilime satnu s nejakym jinym tymem si nepamatuji nejake extempore. Vidim v tech malych klucich podobne miniborce, jako je ten muj, preji jim radost a uspech. Podle me vetsina, ale absolutni vetsina, ma soudnost a dela ten sport pro radost ditete ze hry, z toho, ze ten kluk ci dcera si vezme neco pozitivniho do zivota. Verim, ze existuji vyjimky, ale jak rikam, jsou jen potvrzujici pravidlo, nema cenu se tim zabyvat, maji smutny zivot.
    Rozhodci ale, to je jina kategorie, s zehranim na jejich kvalitu souhlasim.

  3. reno
    20.04.2012 na 12:53 | #3

    Česká mentalita je za všemi problémy,které v hokeji máme.Neucta jeden k druhému,závist,protekcionismus,nechuť pracovat,škodolibost,nepřejícnost atd.To jsou věci,které hokej dusí víc,než nějaké systémy.V tomto prostředí by jakákoliv iniciatíva zkrachovala.Neuplatní se tu žádné Americké,Švédské či Kanadskoé modely.40 let totality totálně zdemoralizovaly naši společnost a na zimácích to je krásně vidět.Bude dlouho trvat než se to změní,jestli vůbec.

  4. BS
    20.04.2012 na 09:11 | #4

    @Rendy
    zřejmě jsme byli na stejném turnaji, já v roli trenéra zrovna nehrajícího týmu. Byl jsem rád, že kluci byli ještě v kabině a tohle divadlo neviděli. Trenéři na tom měli také svoji vinu. Jako příklad – rozhodčí upadl jeden z trenérů tleskal atp. Bohužel je to v naší mentalitě a myslím, že se to jen tak nezmění. Možná by pomohlo lépe zorganizovat pořadatelskou službu. Nicméně budu doufat….

  5. Rendy
    19.04.2012 na 15:42 | #5

    Zdravím,
    na počátku dubna se náš tým zúčastnil jednoho turnaje 2. tříd /r.2004/, záměrně nebudu jmenovat, nechci, aby se někdo cítil dotčený. O přestávce, kdy naše mužstvo nehrálo jsem zhlédl závěr utkání pořádajícího týmu s týmem, říkejme mu třeba „B“. To co dělo na ledě jsem v životě u této kategorie neviděl, likvidační zákroky, rozhodčí mladý kluk, který to vyloženě nezvládl a to možná i po psychické stránce, neboť k vyhecovanosti přispěli určitou měrou i oba trenéři. Někteří „rodiče“ v hledišti s prominutím ožralý a za jejich slovník by se nemuseli stydět ani někde ve vězení ve III. nápravné skupině. V samotném závěru zápasu i rvačka mezi rodiči v hledišti. Nevím jestli tohle je ta správná cesta jak vychovávat z našich dětí úspešné sebevědomé lidi. Chápu, že hokej je i o emocích, ale zajít až takhle daleko ? Naprosto souhlasím s článkem i s výše uvedenými příspěvky, je to zatím pouze hra, vždyť úkolem nás trenérů je mimo to naučit dovednostem i vychovávat a formovat, vést tím správným směrem, aby pak za několik let nebyli vyplivnuti do života jako nějací outsideři.

  6. číža
    13.04.2012 na 20:16 | #6

    Zdravím všechny diskutující k mému článku,
    konečně mám k dispozici video ze zápasu (odkaz níže), kdo má půl hodinky čas, může se na něj podívat a určitě mi potvrdí že vše, co jsem psal v článku, na tom videu je – utkání bylo vyrovnané se stejným počtem šancí na obou stranách, na ročník 2002 na vysoké úrovni, HTA nehrála nijak extra zákeřně (to bych zase nerad, aby to vypadalo, že je chci pošpinit), v první půlce se podle mě dalo pískat pár háčků a podražení (to jsem byl ale ještě v pohodě), ale ve druhé části tam těch tvrdších zákroků u mantinelu pár bylo (z naší strany jsem viděl také tři tvrdé neodpískané fauly). Určitě bych se ohradil oproti reakci kolegy z HTA ohledně faulu kolenem, za který byl vyloučen náš hráč (!), to byl můj definitivní spouštěč – jak může hráč s kotoučem udělat faul kolenem mi stále není jasné (viz 24:18). A vrchol všeho a hlavní téma článku je v čase 30:08. Na konci videa náš vedoucí počítal neodpískané fauly obou týmů – za sebe si myslím, že tak drastické to asi nebylo, berte to jako mírně zaujatý pohled :-), to ať si spočítá někdo nestranný, jestli si s tím dá tu práci.

    http://www.youtube.com/watch?v=DHNemAFGAbY&feature=youtu.be

  7. zlaťák
    13.04.2012 na 17:17 | #7

    Konečně mám stažené video diskutovaného zápasu. Nechal jsem ho nakonec celé pouze se střihem při přerušení hry. Nechť si každý udělá svůj názor…

    http://www.youtube.com/watch?v=DHNemAFGAbY&feature=youtu.be

  8. ctibor
    13.04.2012 na 14:42 | #8

    Nic proti tomu, možná Vaši rozhodčí na jižní Moravě jsou OK. Bohužel u nás na střední Moravě přijel pískat taky mladý kluk, ale ve 4.třídě nepískal střídání, vylučoval na 2 minuty a neměl ani tušení, že se nesmí hrát úmyslně tělem. To je jádro pudla. Ne že se někdo upískne, ne že to někdo neumí, ale to, že rozhodčí neví, že jsou v dětské kategorii jiná pravidla než v dorostu. Osobně bych byl všemi deseti pro, aby malé děti(max. do 4.třídy) mohli pískat dorostenci bez licence rozdodčích nebo klidně i trenéři po dohodě obou týmů a bylo by to vše OK, protože ti trenéři s těmi dětmi denně dělají, umí odhadnout, co je úmysl a co zaškobrtnutí. Takhle přijedou pískat 2 děcka, co hokej nikdy nehrála, neumí to a ještě si ani nepřečtou, že jsou jiná pravidla. Vypláznete jim z kasy 900 i s cesťákem a máte zkaženou sobotu nebo neděli.

  9. Pavel K.
    13.04.2012 na 12:30 | #9

    Kolegové,
    pročítám si vaše komentáře a nepřestávám se divit. Letos jsem sjezdil se 4.tř. nejmenovaného Jihomoravského klubu celou sezonu 4.tř. Jakožto hokejový dlouholetý funkcionář i v komisích ČSLH mám celkem o techto kategoriích přehled.
    Proto přidám malý komentář. Tam, kde se hokej v těchto kategoriích (3-4.tř.) hraje pro radost, nikdy nedochází k záludné hře, pouze ovčas se vyskytnou hrubší fauly, ty však vyplívají spíše z chybného bruslení, není to úmysl.
    Bohužel v oddílech a v různých výběrech, kde se od začátku sezony hraje pouze na výsledky a umístění (tyto jsou vždy „hrdě“ prezentovány na patřičných webech) je tvrdá a někdy i zákeřná hra s kombinací tvz. „masáže“ rozhodčích pravidlem v každém zápase.
    Na několika turnajích jsem byl svědkem dokonce falšovaní datumů narození, aby starší hráči mohli hrát za mladší a dosáhlo se na požadovaný úspěch.
    Jeden turnaj jsem letos pořádal osobně a několika jsem se zúčastnil po celé ČR. Myslím si, že turnaje k této kategorii patří, protože nahrazují nekonečná a pořád stejná utkání s mužstvy ze svého kraje v průběhu soutěžního období.
    Na turnaj si vždy zvu mužstva u kterých mám jistotu , že hokej hrají pro radost ne na výsledky. pouze jednou jsem se spletl a to pozváním Slovanu Bratislava (ze tří ročníků turnaje). Takto si také vybíráme turnaje, kde naše mužstvo bude startovat. Je to vše jenom o osobním kontaktu a znalostech dané kategorie.
    Ten, kdo v hokeji působí delší dobu jistě ví, která mužstva budou hrát na výsledek, jsou již známa a to třeba tím, že „obráží“ všechny možné turnaje a většinou jdou tvrdě za vítězstvím.
    Také jistě každý již ví, že různé výběry a pod. musí hrát na vítězství, protože to potřebují jako lákadko na „platící rodiče“. Bez řádně prezentovaných úspěchů by bylo málo zájemců o tyto mimooddílové produkty.
    proto je na zvážení všech, aby si uměli vybrat místa, kde budou startovat na turnajích. Reference v této době je velmi snadné sehnat. Spíše je také potřeba,aby si rodiče uvědomili, že děti mají hrát hokej pro radost. Jak zde již někdo psal, ve Švédsku to takto funguje dlouhodobě a pak nás od kategorie MD poráží ve všech směrech. Před nedávnem jsem se ze Švédska vrátil, mužstvo ročníku 2002 své soupeře přehrálo ve všech utkáních s mužstvy své kategorie. Ovšem za 4 roky již bude vše jinak.
    Potom je jasné který systém a model je nejlepší, praxe nám to ukazuje.

    PS: jenom poznámka k rozhodčím. Ve Švédsku je pravidlem, že hráč MD se po tréninku převleče do rozhodcovského ajde pískat utkání mladších kategorií. Autoritu má stejnou jako dospělí rozhodčí, nikdo s trenérů s ním nediskutije o jeho výrocích a po zápase, ať již dopadne jakkoliv, jdou oba trenéři prvně s úsměvem podat ruce rozhodčím.

Stránky s komentáři
1 2 5314
Komentáře jsou uzavřeny.