Domů > Domácí, Infoservis, Zprávy > Mistrovství světa v hokeji klepe na dveře

Mistrovství světa v hokeji klepe na dveře

28.2.2014, 09:34

Blíží se 78. měření sil nejlepších mužstev v nejrychlejší kolektivní hře. 9. května 2014 začíná mistrovství světa. Letos jej premiérově hostí Bělorusko. Napínavé hokejové bitvy se tentokrát budou odehrávat ve dvou halách – Minsk a Čižovka. Obě se nachází v hlavním městě Běloruska – poprvé po osmi letech od šampionátu v Rize tak hostí mistrovství světa jen jediné město.

Nesvobodná země zblázněná do hokeje

Minsk coby pořadatel turnaje byl zvolen 8. května 2009 na kongresu IIHF v Bernu. A to suverénně – i když se o pořadatelství ucházely čtyři země, Minsk získal takřka tři čtvrtiny platných hlasů. Přesto tato volba čelila a čelí silné kritice. Bělorusko je totiž považováno za poslední diktaturu v Evropě. Pod vedením autoritativního prezidenta Alexandra Lukašenka v zemi údajně umírají stovky odpůrců politického režimu. Všechna média v zemi kontroluje stát, existuje zde tedy silná cenzura, která se nevyhýbá ani internetu.

Z hlediska politického je tedy sázka na Bělorusko velmi kontroverzní. Z hlediska sportovního by to ale mohla být dobrá volba. Bělorusko je totiž zemí, která hokej miluje. Protože se zde nikdy nekonala žádná větší sportovní akce, MS v hokeji 2014 je v zemi velkým tématem a lístky pořadatelům doslova mizí pod rukama. Po posledních dvou šampionátech, kdy se (obzvláště ve Švédsku) většina zápasů odehrávala v poloprázdných arénách, se hráči mohou tentokrát těšit na mohutnou fanouškovskou podporu a důstojné hokejové prostředí, jaké si mistrovství světa určitě zaslouží.

Systém turnaje: stejné jako loni

Co se týče herního systému, turnaje se účastní šestnáct mužstev. Ta sehrají své zápasy systémem každý s každým ve dvou osmičlenných skupinách. Za vítězství v základní hrací době získává tým 3 body, za vítězství v prodloužení nebo po samostatných nájezdech dostane 2 body, za prohru v prodloužení nebo po nájezdech pak 1 bod a za prohru v základní hrací době 0 bodů. Z každé skupiny postupuje čtveřice týmů s nejvyšším počtem bodů do vyřazovací části.

Ve čtvrtfinále se utkávají mužstva z téže skupiny – nejlepší tým ze základní části se tedy setkává se čtvrtým týmem a druhý tým se třetím a stejně tak je tomu i v druhé skupině. Teprve v semifinále dojde k soubojům nejlepších týmů ze skupin A proti nejlepším týmům ze skupiny B. Z těchto dvou zápasů vzejdou finalisté, poražená mužstva se utkají o bronz.

Týmy, které v základní skupině skončí na pátém až osmém místě, turnaj opouští, oba týmy z osmých míst navíc sestupují automaticky do 1. divize.

Koho na MS uvidíme?

V základní skupině A na sebe narazí rivalové ze Slovenska a z České republiky, finalisté posledních olympijských her Švédsko a Kanada, a dále Norsko, Dánsko, Francie a Itálie, která se na mistrovství světa probojovala z divize 1. V druhé skupině se pak mezi sebou utkají Finsko, Rusko, Spojené státy americké, Německo, Švýcarsko, Lotyšsko, domácí Bělorusko a další nováček z Kazachstánu.

Celkem se na šampionátu odehraje 64 zápasů. Finále je plánované na neděli 25. května.

Categories: Domácí, Infoservis, Zprávy Tags:
Komentáře jsou uzavřeny.